Wrzucam na patelnię dwa zdrowe warzywa i jajka. Ostatnio jem jajecznicę tylko w takiej wersji
Lubię od czasu do czasu zjeść na śniadanie sycącą i pożywną jajecznicę. Nie jadam jajek z dodatkami typu bekon czy szynka, ale zawsze staram się, aby dodać do nich warzywa. Duet cebula i szpinak jest moim ulubionym. Zimą, kiedy temperatura spada poniżej zera, a ja o poranku, przed pracą, idę na spacer z psem, potrzebuję czegoś, co nie tylko mnie nasyci, ale i rozgrzeje. Ta jajecznica taka jest. A składniki: torebka szpinaku baby, zapas cebuli i jajka – zawsze mam w swojej kuchni.
Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem i cebulą?
Sekretem tej jajecznicy jest sposób smażenia dodatków. Najpierw na patelni ląduje cebulka, którą lekko podsmażam na oleju, ale kiedy się zeszkli, dodaję jeszcze odrobinę masła. To mój ulubiony sposób smażenia cebuli i choć zwykle ograniczam masło podczas gotowania, to jednak tu go nie pomijam: jest najlepszym nośnikiem smaków i sprawia, że smażona cebula nabiera wyjątkowego aromatu. Potem dorzucam liście szpinaku i czekam jedynie, aż stracą nieco swojej objętości, aby móc na patelnię dodać jajka.
Mój patent na rozgrzewającą jajecznicę, to dużo świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli lubicie lekko pikantne potrawy, to nie żałujcie tej przyprawy, szczególnie w zimowe poranki.
Przepis: Jajecznica ze szpinakiem i cebulą
Pożywna jajecznica idealna na śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 311 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 ebuli
- 1 szklanka szpinaku baby
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie cebuli i szpinakiCebulę pokrój i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Smaż, aż lekko się zeszkli, dodaj masło, smaż chwilkę i dorzuć na patelnię liście szpinaku. Podgrzewaj i mieszaj, aż stracą objętość.
- Robienie jajecznicyNa patelnię wbij jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, smaż aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek.
Jak podawać jajecznicę ze szpinakiem?
Jajecznicę podaj z ulubionym pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym. Ja często pomijam dodatek chleba (ale wiem, że są takie osoby, które bez kromeczki pieczywa jajecznicy nie zjedzą), a lubię położyć obok ciepłej jajecznicy jeszcze dodatkowe warzywa, np. połówki pomidorków koktajlowych, świeże ogórki, czasem też posypuję całość dużą ilością szczypiorku albo kładę jajecznicę na liściach rukoli. Taka jajecznica świetnie smakuje podana na łódeczkach z liści cykorii.